
 

 

REVENUE RULING  DA 3.0 

DUTIES LODGMENT OF INSTRUMENTS THAT EFFECT OR 
EVIDENCE A DUTIABLE TRANSACTION THAT ARE 
REQUIRED TO BE LODGED IN OTHER JURISDICTIONS 

RULING HISTORY 

Revenue Ruling Issued 
Effective Dates 

From To 

DA 3.0 July 2008 July 2008 7 January 2016 

This revenue ruling only applies to transactions entered into on or after 1 July 
2008. Revenue Ruling SD 12 applies to instruments executed and transactions 
entered into on or before 30 June 2008. 

INTRODUCTION 

1. Section 3 of the Duties Act 2008 (“Duties Act”) defines a “transaction 
record” as including an instrument that effects or evidences a dutiable 
transaction. 

2. Section 23 of the Duties Act sets out the required time period in which 
instruments in hard copy form that effect or evidence dutiable 
transactions must be lodged. 

3. Section 26(1)(b) of the Taxation Administration Act 2003 (“TAA”) creates 
a liability to pay penalty tax where a taxpayer does not lodge an 
instrument as required by the Duties Act. Section 29 of the TAA provides 
the Commissioner with the power to remit penalty tax wholly or in part. 

4. Commissioner’s Practice TAA 18 sets out the circumstances where 
penalty tax will be remitted when a transaction record is lodged outside 
the required period. 

5. This revenue ruling identifies the procedures to allow the duty 
endorsement of the original instrument where that instrument cannot be 
lodged within the required time period due to it having to be lodged in 
another jurisdiction. 
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RULING 

6. Where the original instrument cannot be produced within the required 
period, but a duplicate, copy (includes a photocopy) or counterpart 
(includes a photocopy) of that instrument is lodged within the required 
period, an assessment notice will be issued on the basis of the 
information shown in the duplicate, copy or counterpart.   

7. Any penalty tax that may arise under section 26 of the TAA because the 
original instrument was not lodged for duty endorsement within the 
required time period, will be fully remitted provided the duty assessed in 
relation to the duplicate, copy or counterpart is paid by the due date.   


