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This revenue ruling only applies to transactions entered into on or after 1 July 
2008. Revenue Ruling SD 29 applies to instruments executed and transactions 
entered into on or before 30 June 2008. 

INTRODUCTION 

1. Section 5 of the Duties Act 2008 provides that in ascertaining the value 
of anything or the consideration for anything, there is to be no discount 
for the amount of GST payable on the supply of that thing. 

2. The purpose of this ruling is to outline the Commissioner’s interpretation 
in ascertaining value or consideration where there is a GST gross up 
clause included, but where no GST is payable.  

RULING 

3. Where the Commissioner is satisfied that GST is not payable in respect 
of a supply, the value or consideration will be ascertained without the 
addition of an amount of GST, notwithstanding the existence of a GST 
gross up clause. 

4. When the GST was introduced, it was recognised that a business that 
sells real property, which it had held for some time, might have to pay 
GST on the increase in property values. Special rules were included to 
allow businesses a choice to pay GST on the difference between the 
selling price and either the purchase price or the value of the real 
property at 1 July 2000.  
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5. Where the choice is made to pay GST on the difference between the 
selling price and the value at 1 July 2000, the GST payable is often not 
equal to one-eleventh of the value. When such a transfer is presented for 
duty endorsement, the lodging party is required to provide information in 
writing on the amount of GST that is payable on the property.  

6. Where it is claimed that no GST is payable, both parties (or their agents) 
are required to provide a statement at the time the transaction record is 
lodged for duty endorsement containing the following:    

(a) that to the best of their knowledge and belief, GST is not payable on 
the transaction the subject of the transaction record.    

(b) advice as to whether a ruling has been obtained or sought from the 
Australian Taxation Office on the transaction. If a ruling has been 
obtained a copy should be provided.   

(c) if no ruling has been obtained:  

(i) the basis on which it is claimed that no GST is payable 
making reference to all relevant facts, legislative provisions, 
rulings and authorities;  

(ii) where the supply would be GST free if conditions or 
requirements specified in the Commonwealth A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 are or will be 
satisfied, the parties must declare in the statement that those 
conditions or requirements are or will be met.   

 


